Sulu Filtre Sistemleri
Sulu filtre, kirli havanın suyla çökertilmesine olanak sağlar. Filtrenin iç kısmında bulunan şapkanın üst kısmında bacanın çevrelenmesini sağlayan fıskiyeler, püskürtme yapılmasında etkilidir. Su ve partiküllerin aynı ortamda karşılaşmaları nedeniyle çökertme sağlanmış olur. Partiküller tahliye kanalizasyonuna atılarak kükürt dioksit oranı ayarlanır.
Sulu Filtre Nedir, Nasıl Çalışır?
Sulu filtre, duman, toz, yemek kokuları ya da zehirli hava gibi kontamine olan havanın temizlenmesini sağlar. Filtrenin maksimum kapasite ile çalışabilmesi için istenilen genişlikte üretilmelidir. Ayrı ayrı üretimi sağlanan filtre ünitesi ile aspiratörlerin, özel olarak üretilmesi önemlidir. Ayrıca püskürtülen su miktarının amaçlandığı gibi olması gerekir ve bunların sağlanması için tasarım çalışmaları eksiksiz olarak tamamlanmalıdır. Belirli periyotlarla bakımlarının yapılması gerekmektedir. İşletmelerin arzu ettiği durumlarda paslanmaz olarak üretilebilirler. Parçaları arasında aspiratör ünitesi, nozul olarak bilinen fıskiyeler, su devir daim pompası ve filtre üniteleri yer alır.
Filtre, kirli hava insanlara ulaşmadan havayı içine çekerek temiz havayı dışarıya verir. Bu tip filtreler havalandırma ile koordineli olarak çalışır. Kontamine olan hava, sulu filtre içerisinde bulunan fıskiyeler tarafından püskürtülen hava ile temizlenir. Havadaki yağ ve toz miktarı %85 ve kötü koku miktarı ise %75’lere varan oranlarda arındırılır. İçerisindeki su haznesi düzenli olarak değiştirilmelidir. Aksi halde istenilen sonuçlar elde edilemeyecek şekilde filtre veriminde düşüş yaşanır. Atık hale gelen kirli su, kanalizasyona gönderilir.
Kullanılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kullanmadan önce filtrenin kullanım kılavuzunu okuyun ve teknisyenlerin söylediklerini uygulayın. Filtre çevresinin boş olmasına özen gösterin. Sulu filtreleri yapan teknisyenlerin alanında yetkin olduğundan emin olun. Cihazın ve aparatlarının kalite belgelerini kontrol edin. Filtre kablolarının gergin olmamasını sağlayın. Monte esnasında yalıtım malzemelerinin zarar görmediğinden emin olun. Muhakkak topraklanmasını güvenilir bir elektrikçiye yaptırın. Cihaz içerisine hiçbir madde sokmayın, eğer düşürürseniz teknik servisten yardım isteyin. Herhangi bir arıza durumunda ilk adım olarak elektriği kesin ve müdahale etmeden yetkili servise haber verin. Filtrenin etrafında yanıcı maddeleri her daim uzak tutun.
Sulu Filtre Kullanım Alanları
Özellikle kalabalık ortamlarda insan sağlığını korumak ve istenmeyen kokuların yayılmasını önlemek adına havanın temiz olması zaruri ihtiyaçlardandır. İnsanların sıklıkla yoğun olarak bulunduğu alanlar arasında başlıca olarak alışveriş merkezleri, restoranlar, kafeler, oteller, ekmek fırınları ve dükkanlar yer alır. Bunlarla birlikte konutlarda da sulu filtre kullanımının tercih edilmesi temiz bir havaya erişim imkânı tanır. Belediyelerde kullanımı devlet tarafından zorunlu hale getirilmiştir. TSE standartlarına uygun filtreler, duman içerisindeki kükürt dioksit oranını da ayarlayabilir. Dumanlar, toz ve kül partiküllerinden arındırılır. Bu sayede daha temiz bir çevre elde edilir.