Sığınakların havalandırılması, sığınak mekanında korunma süresince bulunacak kişilerin yaşamlarını sürdürebilmeleri için gerekli temiz havanın sağlanması açısından önem arz eder. Bu amaç doğrultusunda, asgari olarak ihtiyaç duyulan havanın tespiti için bir açıklama yapılması gerektiği uygun görülmektedir. Sığınağın çeşidi nasıl olursa olsun, sığınaktan yararlanan kişilerin, koruma ortamında bulunma süreleri boyunca, sağlıklı, rahat ve konforlu olarak yaşamalarının sağlanması gerekir. İnsanların hayatlarını devam ettirebilmeleri için optimum hava koşullarının oluşturulması için planlamalar yapılır.
Yapılan hesaplamalar sonucunda, havalandırma sistemi tasarımı esnasında uygun ölçülerde havalandırma, ideal menfez seçimi ve en uygun egzoz kanallarını içermelidir. Sığınakta oluşan kirli havanın dışarı verilmesi için, atık havanın banyo, tuvalet gibi hacimlerden geçirilerek atılması yaygın seçenekler arasında yer alır. 50 kişiden fazla insanın barınacağı sığınaklarda, yangından korunma yasasının ön gördüğü önlemler alınarak sığınaktaki havalandırma sistemi duman tahliye sistemi olarak da kullanılabilir durumda olmalıdır.
Sığınak Havalandırma Sisteminin Gereklilikleri
Günümüzde teknolojinin de gelişmesi ve birçok teknik cihazın da ortaya çıkması ile birlikte sığınak havalandırma konusu önem kazanmaya başlamıştır. Sığınak havalandırma sisteminin gereklilikleri aşağıda listelendiği gibidir:
- Sığınak yapılacak yerin iyi seçilmesi gerekir.
- Sığınaktan yararlanacak kişilerin önceden belirlenip, kişi listesinin çıkartılması gerekir.
- Yapılan bir sığınak başka amaçlarla da kullanılabilecek özellikte olmalıdır.
- Nükleer silah ve biyolojik maddelerin girişine sebebiyet vermeyecek derecede korunaklı olmalıdırlar.
- Sığınak havalandırma sistemleri patlama durumlarına karşı oldukça dayanıklı olmalıdırlar.
- Sığınaklar gaz sızdırma durumu düşünülerek, bu duruma dayanıklı inşa edilmelidirler.
- Su sızdırmaz bir özellikte yapılmalıdırlar.
- Sığınak havalandırma sistemi, elektromanyetik radyasyona karşı dayanımlı ve şok yalıtımını sağlayacak özellikte olmalıdır.
- Dış atmosfer yaşanılmayacak durumda olduğu için, yapılacak sığınakların yapay bir atmosfer oluşturularak en az destekle yaşanacak durumda olmaları gerekir.
- Sığınaklar konusunda, Bayındırlık ve İskan Bakanlığının Kuruluş ve Görevleri Hakkındaki 180 sayılı KHK’nin 12/e maddesi ile 3194 sayılı İmar Kanunu ve bu Kanunun 36 ve 44’üncü maddeleri gereğince, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı ile Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından hazırlanan “Sığınak Yönetmeliği” bulunmaktadır. Bu durum kanunda da yer almaktadır.
- Yapı ruhsatı ve bu yapının kullanma izin belgeleri gibi önemli idari işlem belgeleri bulunmalıdır.
- Kullanım amacına göre sığınaklar çeşitli şekillerde gruplandırmalara ayrılır. Bunlar: özel sığınaklar, genel sığınaklar, basınç sığınakları ve serpinti sığınaklarıdır. Havalandırma sistemleri, sığınak tipine uygun olarak ayarlanmalıdır.
Detaylı bilgilere https://www.nursac.com/vantilatorler/ adresinden ulaşabilirsiniz.